PISMO PODPORE: Erik Valenčič

Spoštovani ustvarjalke in ustvarjalci programa v Indeju,

prijatelji in novinarski kolegi z obale so me opozorili na ultimat, ki ste ga prejeli s strani DUTB (odslej slaba banka), namreč da morate do konca meseca zapustiti svoje prostore. S tem pismom vas želim spodbuditi k temu, da tega nikakor ne storite. Niti slaba banka, niti občina, kaj šele država niso za te prostore, ki so leta in leta zgolj propadali, storili ničesar, s čimer bi se dalo utrditi, da so v kakršnikoli meri dobri gospodarji. Problematika je vsekakor širša in zadeva nezavidljiv položaj mladih in alternativnih ustvarjalcev v Kopru. Na obali sicer mrgoli pivnic, barov, diskotek in kazinojev, manjkajo pa prostori, kjer bi se mladi lahko družili in soustvarjali svoj lasten program onkraj gole kapitalistične logike. Manjkajo prostori za organizacijo alternativnih koncertov, za izvedbo javnih pogovorov ter predavanj in tako naprej. Z ustanovitvijo Indeja niste oživili samo tovarne, temveč tudi Koper in obalo. Bilo mi je v veliko zadovoljstvo že trikrat nastopiti pri vas kot novinar, pisatelj in filmski ustvarjalec in roko na srce – veselim se tudi prihodnjih obiskov.

Živimo v državi, ki je svoje mlade pustila na cedilu, zato naj vas nikoli ne prevzame občutek, da ste ji karkoli dolžni. Inde ste postavili vi in Inde smo vsi – vsi, ki smo kdajkoli tam bili, bodisi na odru bodisi v občinstvu. Če bo treba, bomo Inde skupaj obvarovali.

Za konec, če država resno poskuša podreti predvsem tiste prostore, ki jih prevzamejo mladi, in če to res mora biti tako, potem predlagam, da se čimprej ‘zaskvotira’ vila Vitoslava Türka. Če bo v njej izvedenih nekaj alternativnih koncertov, potem se bo mogoče država spomnila, da je to vendarle črna gradnja in jo porušila.

 

»V družbi, ki je ukinila vse oblike avanture, je edina avantura, ki nam je še preostala, ta, da to družbo ukinemo!« Situacionistična internacionala

 

S spoštovanjem,

Erik Valenčič