PISMO PODPORE KOMILITONU MILETU ZUKIĆU

Zadnje tedne ni samo kolektiv Ustvarjalne platforme Inde v nevarnosti za odstrel. V neposredni nevarnosti se je znašel tudi prijatelj in komiliton, podpornik UPI, sindikalist in aktivist Mile Zukić, sicer zaposlen v Zavarovalnici Triglav, kjer je pred kratkim sindikalno gibanje prvič po dolgem času dobilo zagon, tudi z njegovo pomočjo, ne pa izključno. Napad nanj, ki je obenem tudi napad na sindikate nasploh, na funkcijo sindikalnega zaupnika, na vlogo, ki jo sindikalist mora igrati kot branik in zagovornik delavskih pravic, pravzaprav ni presenečenje, način, kako se je odvil, pa je milo rečeno, bizaren in neverjeten. Za kaj pravzaprav gre?

Sindikat Zavarovalnice Triglav je v preteklih dveh letih ponovno začel odpirati teme delavskega boja.  Med drugim so v sklopu tega, kar bi pravzaprav moralo veljati za utečeno sindikalno delovanje – delovanje na terenu, med delavci, nabiranje izkušenj, stališč in idej zaposlenih – izvedli spletno anketo o zadovoljstvu z delovnimi pogoji in plačami. Eno od vprašanj spletne ankete se je nanašalo na komercialne popuste, ki jih imajo zastopniki, redno zaposleni na Zavarovalnici Triglav, ter zunanji ponudniki zavarovanj te zavarovalne hiše. Razlika med popustom, ki ga ima zaposleni zastopnik, in popusti zunanjih ponudnikov je namreč nenavadno visoka. Že hitro iskanje po spletnih forumih vas namreč pouči, da se bolj splača zavarovalno polico pri Triglavu skleniti pri zunanjemu ponudniku. Razlike v ponudbi so približno take – do 5 odstotkov vam lahko ponudi zaposleni zastopnik, do 50 odstotkov popusta pa je mogoče dobiti pri eni od avtohiš s Primorske, na primer. To nakazuje, da Zavarovalnica Triglav zavestno poskuša posle speljati stran od matične hiše, torej proti zunanjim izvajalcem storitev. Posledično to pomeni manj denarja za Zavarovalnico Triglav, seveda pa tudi manjšo plačo za zaposlene zastopnike. Jasno je, da je vprašanje za dotične zaposlene velikega pomena. Pomeni jim namreč grožnjo za njihovo plačilo, na dolgi rok pa pravzaprav tudi za zaposlitev. Izkušnje podobnih manevrov v drugih podjetjih namreč kažejo, da se tudi Zavarovalnica Triglav pomika proti noriji, ki ji rečejo outsourcing (najem izvedbe storitve prek zunanjih izvajalcev). Outsourcing v praksi pomeni, da ljudje delajo bistveno več za bistveno manjšo plačo. V teoriji naj bi šlo za metodo zmanjševanja stroškov podjetja, ki za opravljanje določenih storitev najame zanje specializirano podjetje. Kako pa je mogoče, da specializirano podjetje opravi storitev, ki jo je prej opravil zaposleni delavec, za nižje plačilo, in obenem zasluži dovolj, da plača delavca, vso administracijo, ki je potrebna za obstoj podjetja, poleg tega pa še del zaslužka investira v razvoj? Jasno je, da je nekdo na koncu oškodovan. V praksi se namreč kaže, da outsourcing služi predvsem kot legalna metoda za odpuščanje, nižanje plač delavcem, rezultat pa je vse večja prekarizacija in onemogočanje organiziranja v sindikalne organizacije, torej onemogočanje organiziranega upora proti izkoriščanju. Ko sindikat naslovi tako vprašanje, je jasno, da gre za povsem legitimen sum.

Sindikalistu Miletu Zukiću nadrejeni očitajo, da je izdal poslovno skrivnost. Čeprav je Mile Zukić le eden od sindikalistov, ki so oblikovali anketo. Čeprav se anketno vprašanje tiče delovnih pogojev v Zavarovalnici Triglav. Čeprav so na anketno vprašanje odgovarjali le zaposleni. Čeprav je informacija glede komercialnih popustov prosto dostopna na spletu. Iz tega je možno sklepati le, da gre za brutalen napad na sindikalista, na funkcijo sindikalnega zaupnika, pravzaprav na sindikalizem širše. In ni presenečenje, da so se na to ostro odzvali tudi številni ostali sindikati. Pravzaprav je to edino možno. Ker pravica do sindikalnega združevanja in delovanja je človekova pravica, izborjena s krvjo, na ulicah, v tovarnah, na zgodovinskih političnih prizoriščih. In braniti jo je potrebno do konca.

Kolektiv Ustvarjalne platforme Inde Miletu Zukiću izreka popolno podporo. Vodstvo Zavarovalnice Triglav pozivamo, naj umakne vse neosnovane obtožbe in grožnjo izredne odpovedi. Če je vodstvu Zavarovalnici Triglav resnično mar za ugled, ki ga kot največja zavarovalna hiša v Sloveniji ima, potem bo svoje sile usmerila v izboljšanje delovnih pogojev svojih delavcev, saj le zadovoljni delavci prispevajo v skupen uspeh podjetja. Vodilni kadri naj se zavedajo svoje odgovornosti, skupaj z minljivostjo privilegiranega položaja, ki ga zasedajo.

Mile, tudi mi stojimo za tabo, pred tabo in okoli tebe. Ker skupaj smo vedno močnejši!

Viva!