»Za uspešen sindikalni boj je nujno soupravljanje delavcev«

Objavljamo intervju z Mladenom Jovičićem iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper iz prihajajočega časopisa Skupnosti Ustvarjalne platforme Inde Počasnik. Nastal je pred aktualnimi dogodki v Luki Koper, v njem pa najdete nanizane vse argumente luških delavcev za spontani upor proti razkosanju in privatizaciji Luke Koper. Soupravljanje delavcev v podjetjih je nujno, ne le za uspešen sindikalni boj, ampak tudi za sam obstoj uspešnih podjetij v tem času brezštevilnih malverzacij, korupcije, kupčkanj in ostalih elementov ekonomskega kriminala. Država kot lastnik ne skrbi ne za podjetja ne za delo, zasebne lastnike povečini zanima le kopičenje denarja in moči in naposled je delavec tisti, ki mora prevzeti vlogo nadzornika nad lastnim virom preživetja. Zgodovina se ponavlja. V ilustracijo tega objavljamo tudi povezavo na intervju z Jovičićem iz časopisa Avtonomija iz leta 2010. Frapantno je, kako se skozi čas ponavljajo iste teme delavskega in drugih bojev. Na strani omenjenega časopisa, ki sledi intervjuju, namreč najdemo tudi novico o napovedi rušenja Avtonomne tovarne Rog. Tako Rog kot Luka Koper sta primera uspešnega odpora proti neoliberalnem uničevalnemu pohodu in ni naključje, da se borbe zanju odvijajo vsakič znova skorajda sočasno.

Vse to naj bo v opomnik, da pravice niso podeljene, ampak izborjene. Vsakič znova.


Mladen Jovičič je član Sindikata žerjavistov pomorske dejavnosti v Luki Koper. Poznava se že nekaj let, od stavke v Luki Koper leta 2011, ko je Sindikat žerjavistov pristaniških dejavnosti (SŽPD) solidarno podprl tudi hkratno stavko delavcev izvajalcev pristaniških storitev (IPS), ki so si želeli izboriti boljše delovne pogoje in boljše plačilo. SŽPD je eden najbolje organiziranih sindikatov v državi, ki svojega delovanja ne omejuje zgolj na boj in obrambo delavskih pravic, temveč aktivno pristopa tudi k politiki poslovanja in soupravljanja podjetja. Kot delavska organizacija so aktivni tudi mednarodnem področju, obenem pa si prizadevajo razburkati zaspano stanje na področju sindikalnega boja v Sloveniji, tudi tako, da svoje izkušnje in znanje delijo z drugimi sindikalisti in s tistimi delavci, ki se šele želijo organizirati. Pogovor sva začela tako, tradicionalno sindikalno. V času socializma so bile sindikalne fešte ena osrednjih dejavnosti, za marsikateri sindikat v državi je to ostala edina praksa. V SŽPD je precej drugače. Fešta sicer bo. A to je le pikica v mozaiku.

Kaj se trenutno dogaja v sindikatu žerjavistov?

Junija imamo letno fešto. Dan pred tem bomo imeli uradni sestanek mednarodne zveze International Dockers Council (IDC), po njem pa bomo medijem posredovali komentar zveze glede naše iniciative proti prodaji Luke in za takojšnjo izgradnjo drugega tira.

Preberi intervju v celoti.